MRE-vak Strategisch management is vernieuwd

Gepubliceerd op:

Hoogleraar Edward Huizenga is de nieuwe kerndocent voor het vak Strategisch management binnen de Master of Real Estate aan de Amsterdam School of Real Estate. De afgelopen zomer ging het vak grotendeels op de schop. 
Wat is er nieuw en anders?

“Het vak wordt nu door een aantal docenten gegeven. Naast mij zijn dat hoogleraar Fred van Eenennaam van de Erasmus Universiteit en executive coach Margot Schumacher, onder andere actief bij Insead in Fontainebleau. In elk van de acht modules is er een spreker uit de praktijk die in een open gesprek vertelt wat er in zijn of haar organisatie speelt. Daarmee is het vak een synthese van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring. De opbouw is nu 70, 20, 10 – voornamelijk oefenen met toepassen, daarnaast voorbeelden uit de vastgoedpraktijk en een klein deel literatuurstudie.

Vorige week hadden wij een leiderschapdilemmatraining, waarbij studenten een casus krijgen van een internationale onderneming die een fabriek in China heeft waar wordt gewerkt met Oeigoeren. Een tweede casus was die van een Nederlandse fabriek die wordt stilgelegd door een actie van Animal Rebellion. Hoe gaan zij daarmee om, op korte en langere termijn? In een volgende sessie gaat het over Real Estate as a Service, digitale strategie en nieuwe verdienmodellen. We verkennen de techniek van speculatief design om de toekomst in kaart te brengen.”

Wie zijn de externe sprekers?

“Het zijn allen directieleden van grote ondernemingen die openhartig vertellen over de dilemma’s waarvoor zij zich geplaatst zien. Ik kan geen namen noemen, maar de best kept secrets komen aan bod. Laatst vertelde iemand over een incident tijdens de eerste honderd dagen in functie: op de werkvloer valt zijn tas, alles rolt over de vloer. Voordat hij er erg in heeft zijn er een paar grove vloeken uitgevlogen. Zijn les was: alles wat je doet, is een boodschap aan je medewerkers. Val dus nooit uit je rol, als je een bepaald type leiderschap wilt uitstralen. Ook niet als je tas valt.”

Wat keerde niet terug in het programma?

“De overload aan literatuur. We doen ook iets minder Harvard-casussen en behandelen iets meer voorbeelden uit de Nederlandse vastgoedpraktijk, om de relevantie voor de studenten zo groot mogelijk te maken. Ik bewaak als kerndocent zelf de rode draad in het programma, zorg dat we onderling het estafettestokje steeds goed overgeven. We hebben nu vier inspirerende sprekers uit de praktijk gehad, die blijken een gouden greep.”

Wat is de belangrijkste les voor MRE’ers?

“Dat zijn er eigenlijk twee. Wij leren ze de huidige businessuitdagingen analyseren om strategische keuzes en risico’s in kaart te brengen. Daarnaast leren wij hun een strategie te ontwikkelen en tot uitvoering te brengen. Een deel van de studenten werkt bij gemeenten en corporaties. Wij besteden ook aandacht aan beleidsuitgangspunten en bedrijfsdoelen. Dat levert een mooie mix op van doing well en doing good.”

Pakken studenten de stof snel op?

“Ja. In het begin zie je ze verwonderd kijken, maar gaandeweg neemt het zelfvertrouwen toe. Ik zie een grote leergierigheid, ze willen weten hoe dingen precies zitten, blijven even hangen om na te praten en sturen spontaan berichtjes over de dilemma’s waar zij tegenaan lopen in hun werk. Zij hebben de bagage uit dit vak nodig in hun ambitie door te groeien naar een directiefunctie.”

Wie is Edward Huizenga?

“Ik ben bijzonder hoogleraar Strategie, Innovatie en Gedragsverandering in Maastricht, daarnaast adviseer ik bedrijven als APG, DSM en het Rijksvastgoedbedrijf vanuit het Europees georiënteerde internationale strategieadviesbureau Benthurst. Ik heb een dubbele culturele achtergrond. Voor de oorlog emigreerde mijn grootmoeder vanuit Boedapest naar Leeuwarden. Mijn tantes hebben allemaal een Hongaarse naam, mijn eigen tweede naam is Istvan. Ik heb nomadenbloed, houd van rondzwerven en heb het talent mij snel ergens thuis te voelen. Mijn wereld is ingrijpend veranderd nadat ik op 13 maart 2020 naar Nederland terugkeerde na een adviesopdracht in Singapore. Mijn leven is door de coronabeperkingen eenvoudiger geworden. Digitaal is er veel op te lossen, maar het blijft kriebelen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de ASRE-opleiding Master of Real Estate? Kijk hier voor alle informatie over deze opleiding.

Deel deze post: