Felicitas Stern: “In vastgoed werken snelle denkers”

Gepubliceerd op:

Vastgoedadvocate Felicitas Stern van Allen & Overy is warm pleitbezorger van de Master of Science in Real Estate (MSRE) van de ASRE. Regelmatig spijkert zij collega’s bij die werken met een haalbaarheidsanalyse of calculatie van stichtingskosten. “Maar als zij meer diepgang willen, stuur ik ze door naar de ASRE.”

Haar ogen glinsteren als zij uit het raam kijkt op de achtste verdieping in het kantoor van Allen & Overy aan de Apollolaan 15 in Amsterdam. Het is een stralende dag, in de verte strekken de torens van de Zuidas zich naar een wolkeloze lucht. “Dit uitzicht, dat vind ik het leuke aan vastgoed. Daar staat de Valley, daaraan heb ik nog meegewerkt. Het idee dat daar nu mensen wonen en werken is supergaaf.”

Senior advocaat Felicitas Stern (36) van Allen & Overy is gespecialiseerd in International Business Law en doet de MSRE-opleiding. Na de vakken Gebiedsontwikkeling en Investeringsanalyse volgt zij nu Marktanalyse. Ze is net terug van de Mipim in Cannes, nog schor van het praten. “Zo fijn dat we corona nu achter ons laten. Het voelde goed om weer in een netwerk te zijn.”

Praten is haar vak, vertelt Stern. “Voor een opleiding aan de Law Fim School deed ik mee aan een pleitwedstrijd. Door werk vertraagd arriveerde ik halverwege het evenement. De kandidaat in wiens pleidooi ik binnenviel was zó sterk dat ik mij direct kansloos achtte. Wat bleek? Ik werd tweede, de vrouw voor mij winnaar. De overige deelnemers bleken helemaal niet zo sterk.”

Positieve emoties 
Ook tijdens het interview – dat loopt als een trein – lijkt zij midden in een pleidooi: “Ooit hielp ik een werkgever die dertig mensen moest ontslaan. Ik kreeg het er bij het UWV door, maar het gaf mij een slecht gevoel. Door mij zaten nu dertig mensen zonder werk …” Ze zwijgt even. “Bij vastgoed voel ik vooral positieve emoties.”

Hoe is zij eigenlijk het vastgoed ingerold? “Na mijn studie International Business Law in Tilburg kwam ik op de afdeling Mergers and Acquisitions bij Nauta Dutilh, die veel voor Duitse bedrijven werkte. Doordat ik – geboren in Duitsland, Nederlandse moeder, Oostenrijkse vader – vloeiend Duits spreek, vertaalde ik juridische teksten in het Duits. In die tijd kochten Duitse beleggers veel Nederlands vastgoed en één van de partners daagde me uit mij erin te verdiepen. Toen ontdekte hoe ik leuk en veelzijdig het is.” Stern werd kort daarna gerekruteerd door Loyens & Loeff, maar stapte in 2021 over naar Allen & Overy, dat haar de mogelijkheid bood door te groeien tot partner.

Snelle denkers 
Wat maakt vastgoed zo aantrekkelijk? “Het is zo tastbaar, je kunt ernaar kijken. Maar er spelen vaak ook tegenstrijdige belangen van ontwikkelaars, financiers, beleggers en huurders. Dat maakt het complex en uitdagend. Vastgoedmensen zijn snelle denkers. Dat beeld van snelle jongens klopt wel. Ze zijn pragmatisch en handelen snel. Corporate omgevingen waren me te stroperig en bureaucratisch.”

MRE-alumnus Matthijs Bakker – toen ontwikkelaar bij APF – inspireerde haar om ook buiten het juridische vakgebied te kijken. “We werkten samen in het project Central Park in Utrecht. Ik was onder de indruk van zijn commerciële ideeën en inzichten, die ik moest vertalen in juridische teksten. Ik wilde ook meer vastgoedkennis. Ik koos de inhoudelijke MSRE, met als specialisatie Gebieds- en Vastgoedontwikkeling. De inschrijving voor de MSRE-opleiding is een van de beste beslissingen die ik in mijn carrière heb genomen.” De opleiding biedt inzicht in het begin van het vastgoedtraject, ruim voordat juristen worden geraadpleegd. “Ik kan beter meedenken met cliënten, heb daardoor hun vertrouwen en dat levert meer kwaliteit voor alle betrokken partijen.”

Kruisbestuiving en getalgevoel 
Stern combineert de opleiding met een drukke baan en privéleven. Doordeweeks werkt zij en volgt colleges, zaterdag is vaak een studiedag, maar de zondag is voor haar echtgenoot. De combinatie vindt zij goed te doen. Bovendien is er kruisbestuiving: de kennis uit de MSRE-vakken kan zij direct toepassen in de praktijk en ze heeft ‘getalgevoel’ ontwikkeld, waardoor zij investeringsdocumenten doorgrondt.

Een voorbeeld van hoe zij de ASRE-kennis toepast? “Regelmatig geef ik minicursussen Investeringsanalyse aan collega’s. Die zijn daarmee geholpen, bijvoorbeeld bij het uitonderhandelen van financieringsdocumentatie, koop- en huurovereenkomsten. Maar als mensen echt diepgang willen, stuur ik ze natuurlijk naar de ASRE.”

Meer weten? 
Lees hier alles over de Master of Science in Real Estatede master met specialisatiekeuze.

Deel deze post: