“Data-analyse leidt tot slimmere beslissingen”

Gepubliceerd op:

De vastgoedsector ruikt voorzichtig aan de mogelijkheden van data-driven investeringsbeslissingen. Wat houdt ons tegen? Daarover sprak ASRE-directeur Leo Uittenbogaard tijdens een lunchsessie op Provada Live met drie docenten die in februari 2021 deelnemen aan nieuwe MSRE-deelopleiding Real Estate Analytics.

De vastgoedsector loopt achter bij andere branches, constateert ASRE-docent Gert Jan Hagen, in het dagelijks leven directeur van data-adviseur Springco. “Neem bijvoorbeeld het aanmaken van een ticket in de site van KLM. Binnen enkele milliseconden krijg je een aanbod voor de reis die je wilt maken. De onderliggende data-analyses worden ook in de vastgoedsector belangrijker. Als je Nederland vergelijkt met het buitenland dan is er hier wel méér data over vastgoed beschikbaar. Maar ten opzichte van smartcity-initiatieven in bijvoorbeeld China liggen wij weer achter.”

Docent Jeroen Beimer – senior beleggingsstrateeg bij Bouwinvest – ziet méér verschillen met andere sectoren. “In het vastgoed werken wij met korte datareeksen, die onregelmatig worden bijgewerkt. In andere sectoren zie je data die dagelijks worden aangevuld.”

Inmiddels beginnen beslissers in de vastgoedsector te wennen aan het denken in scenario’s en bandbreedten, stelt docent Maarten Fronik, algemeen directeur Vastgoedwaardering bij adviesbedrijf Ortec Finance. “Juist in onzekere tijden zoals nu met corona, hebben meer mensen oog voor kwantitatieve – de meest vergaande – scenario’s, maar ook de makkelijker te maken kwalitatieve scenario’s worden vaker gebruikt. Ze maken grote onzekerheden inzichtelijk. Vervolgens kun je daar met een creatieve en open blik over van gedachten wisselen.”

Sterke verbanden
Wat bedoelen data-experts eigenlijk met predictive datamodellen, wil gespreksleider Leo Uittenbogaard weten. “Je hebt tellingen – descriptives – en verbanden tussen data – diagnostics – en als de sterke verbanden daartussen isoleert krijg je predictive models. Bijvoorbeeld het verband tussen demografie en woningvraag. Als je weet dat het aantal ouderen stijgt, kun je voorspellen hoe dat de woningvraag beïnvloedt. Dat is niets nieuws, maar de datasets die wij gebruiken worden steeds groter, waardoor wij steeds beter in staat zijn patronen in de data te onderscheiden.”

In de praktijk zet Springco dit bijvoorbeeld in als een woningcorporatie voor een project bij een station de parkeernorm van een gemeente te hoog vindt. “Wij hebben onderzoek gedaan naar gezinnen, autobezit en de variabelen die daarop van toepassing zijn. Op basis daarvan hebben wij een voorspelalgoritme ontwikkeld. Voor die stationslocatie en de beoogde doelgroep kon op basis van feitelijke data een lagere parkeernorm worden onderbouwd”, vertelt Hagen.

Automatische analyses
En hoe gaat data-driven decision making eigenlijk in zijn werk, vraagt Uittenbogaard zich af. Daar heeft Beimer van Bouwinvest ervaring mee. “Bouwinvest heeft een cloud-strategie opgetuigd, waarmee we steeds slimmere, snellere en preciezere analyses maken, waarbij we alle data uit interne en externe bronnen beschikbaar maken. Uiteindelijk willen wij deze processen inbedden in de organisatie, zodat als er een investeringsvoorstel komt, wij daar een geautomatiseerde analyse van kunnen maken. Zo kunnen wij snel reageren op kansen in de markt.”

Wat hebben zij eigenlijk bovenaan hun wensenlijstje staan, wil Uittenbogaard weten. Fronik aarzelt geen moment: “Meer transparantie in de markt. Die is op het gebied van transacties en informatie van gemeenten – die eigenlijk openbaar zou moeten zijn – nog ver te zoeken. “Hij krijgt direct bijval van Hagen. “Het is mij een doorn in het oog dat het Kadaster zo veel geld vraagt voor z’n data. Op het terrein van toegankelijkheid van data is er geen level playing field. Een betere toegankelijkheid zou leiden tot meer innovatie. Volgens het kadaster kan dat alleen als de wet wordt veranderd – nou, laten we dat dan doen!”

Data met ruis
Beimer heeft als belangrijkste wens is dat de data die beschikbaar wordt gesteld kwalitatief goed is. “Ik heb liever wat minder data die goed is, dan een grote bak data waar ruis in zit. Data-governance, dus. Op dat vlak is er bij veel partijen nog een slag te maken.

Real Estate Analytics
De nieuwe MSRE-deelopleiding Real Estate Analytics start in 2021. Lees hier meer over deze opleiding.

ASRE-lunchsessies tijdens Provada Live
ASRE-directeur Leo Uittenbogaard hield elke dag gedurende Provada Live vanaf 12.15 uur een lunchsessie van een halfuur over disruptieve ontwikkelingen waarmee de vastgoedsector te maken heeft. Op dinsdag 3 november was Real Assets het thema, op woensdag 4 november was dat De Duurzame Stad.

Beluister de complete sessie

Deel deze post: