Assetmanagement bij woningcorporaties op ASRE alumni avond

Evenement - maandag, 23 april 2018

Assetmanagement bij woningcorporaties op ASRE alumni avond

Door ASRE

Op de ASRE alumni avond Asset Management van 19 april 2018 kwam in de Kohnstammzaal het asset management bij woningcorporaties aan de orde.

Assetmanagement in de exploitatie bij woningcorporaties
Duco Bodewes, ASRE-fellow Portefeuillestrategie & asset management en zelfstandig adviseur voor directies van woningcorporaties & institutionele vastgoedbeleggers, gaf ons in zijn speedcollege een top tien van gouden asset management regels.

Vanuit zijn praktijkervaring werden constateringen gepresenteerd welke nog steeds aandacht en verbetering behoeven binnen de corporatiesector.

Nummer één van de gouden regels voor goed asset management - het helder hebben van de strategische ambitie - blijkt nog vaak een struikelblok als ook ‘transparantie in en traceerbaarheid van besluiten’.

Het verkrijgen van transparantie in besluiten wordt wellicht mede geholpen door de hantering van de beleidswaarde. Dit item werd door Johan Conijn, Bijzonder Hoogleraar Woningmarkt van de ASRE, behandeld in zijn speedcollege van die avond.

Beleidswaarde: het vervolg op de marktwaarde bij woningcorporaties
De beleidswaarde is een afgeleide van de marktwaarde en komt door verschillende afslagcomponenten tot stand. Met hantering van deze waarde wordt meer inzicht verkregen in, en geeft op termijn verantwoording en sturing op, de vermogensallocatie naar de verschillende maatschappelijke bestemmingen. Zie het figuur hieronder uit de presentatie van de heer Conijn.De vormgeving & de rol van performance analyse bij het assetmanagement van woningcorporaties
Na een zeer korte pauze - de presentaties van de heren Bodewes en Conijn riepen namelijk heel wat vragen op waardoor de pauze iets korter was geworden - heeft Annique Verkoeijen de toehoorders een gedegen presentatie gegeven over de vormgeving en rol van performance-analyse bij woningcorporaties. Voor het assetmanagement is onder meer het duidelijk hebben van het investerings- en maatschappelijk budget, in overeenstemming met de taakstelling, van belang. Annique heeft toegelicht hoe dit met uitvoering van de analyse bereikt kan worden.

Nannette Vlek