Marktwaarde bij woningcorporaties
10

Marktwaarde bij woningcorporaties

Periode

najaar 2017

Collegedag

3 middagen van 14 – 18 uur

Analyse instrument en beslissingscriterium

Woningcorporaties moeten in de jaarrekening van 2016 kunnen aantonen wat het bezit ‘volgens de markt waard is’. Voorheen hanteerden woningcorporaties verschillende methodes om te berekenen wat het vastgoed waard is. Dit werd gedaan door historische kostprijs, bedrijfswaarde en enkele woningcorporaties hanteerde marktwaarde al eerder. Wanneer alle corporaties het bezit op marktwaarde beoordelen biedt dit enkele voordelen: het cijfer in de jaarrekening is objectiever en marktconform, daardoor vergelijkbaar met de marktwaarde van andere corporaties en commerciële partijen. Daarnaast kunnen de investeringsbeslissingen beter genomen worden gebaseerd op de invloed van de waarde, de maatschappelijke opgave kan objectiever gemeten worden en de verantwoording en verslaglegging wordt transparanter.

“Alle woningcorporaties moeten waarderen tegen marktwaarde, de theoretische basis om dit in eigen organisatie goed op te pakken kreeg ik tijdens de 3-daagse ASRE-opleiding Marktwaarde bij Woningcorporaties.”

H.J. (Henk Just) Binnendijk, Marktwaarde bij woco’s 16-II

De rode draad van de opleiding is het interpreteren van marktwaarde en de toepassing daarvan als beslissingsinstrument. Na afloop ben je in staat een interne waarde of externe taxatie te beoordelen vanuit het doel dat jouw corporatie voor ogen heeft. De doelen kunnen heel divers zijn, zoals: keuze voor onderhoud, een (des)investeringsbeslissing, risicoanalyse, het onderbouwen van de werkelijke prijs van een maatschappelijke activiteit. Het kunnen beoordelen van een marktwaarde, op basis van een interne waarde of een externe taxatie, is onmisbare kennis voor jouw als professional bij een woningcorporatie.

 

Voor wie?

De cyclus Marktwaarde bij woningcorporaties is bestemd voor iedereen die betrokken is bij de opzet en implementatie van marktwaarde bij woningcorporaties, zoals asset managers, manager portefeuille strategie, manager vastgoed, manager verkoop bij woningcorporaties en taxateurs en accountants.

 

 

Aanmelden, toelating & kosten

Wanneer je je inschrijft voor de opleiding Marktwaarde bij woningcorporaties betekent dit dat je in het najaar van 2017 in onze collegebanken zit. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 8 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit 3 middagen van 14.00 – 18.00 uur. De kosten zijn € 975,- (inclusief studiemateriaal). De opleiding is vrijgesteld van btw. Kijk op de website van de belastingdienst om te bepalen of je in aanmerking komt voor teruggave.

 

De toelatingseisen zijn ten minste twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en wo/hbo werk- en denkniveau. Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding.

 

Indien je je na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met Peter Tempelman, Programmamanager Executive Education, telefoon: 020 668 1129 of p.tempelman@asre.nl.

 

Bouw je eigen vastgoedkennis

Het is in deze tijd relevant om als vastgoedprofessional up-to-date kennis te hebben. De ASRE helpt je hierbij door het aanbieden van een breed aanbod van Executive Education opleidingen die naar eigen kennisbehoefte gecombineerd kunnen worden tot jouw persoonlijke studieplan en -tempo. In aansluiting op de opleiding Marktwaarde bij woningcorporaties adviseren wij studenten tevens de opleiding Inleiding Waarderen

 


Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten. Deze docenten tref je onder andere aan in de collegezaal als je Marktwaarde bij woningcorporaties gaat volgen: Bas Cox, Maarten Ende, Thomas Heijdendael, Frank van Kuijck, Paul Tazelaar en verder:

Johan Conijn