Locatieontwikkeling & grondexploitatie
21

Locatieontwikkeling & grondexploitatie

Periode

9 november t/m 14 december 2017

Collegedag

Donderdag van 14 – 18 uur

Eigentijds een gebied ontwikkelen

De praktijk van stedelijke ontwikkeling is sterk in beweging. De financiële crisis van 2008 maakte een einde aan de beschikbaarheid van goedkoop geld en deed zowel de woningmarkt als de commerciële vastgoedmarkten stokken. De productiemotor van gebiedsontwikkeling liep vast wat in samenhang met dalende vastgoedprijzen leidde tot sterk dalende grondwaarden en stijgende leegstand. In een aantal delen van het land is de situatie echter gewijzigd. Wat hebben we nu geleerd van de crisis? Zijn er inzichten en methoden, die ook in post-crisis tijd relevantie behouden? Moeten we op zoek naar een andere organisatie van gebiedsontwikkeling? Een organisatie, die beter aansluit op de veranderende ruimtevraag in de nieuwe economie en bij de demografische ontwikkeling. Waarmee we minder gevoelig worden voor plotselinge marktbewegingen en er sneller op kunnen reageren.

 

De opleiding beslaat zes dagdelen. Locatie is de ASRE te Amsterdam tenzij anders vermeld. De opleiding kenmerkt zich door veel ruimte voor interactie. Naast hand-outs van presentaties en literatuur bieden de docenten veel ruimte voor discussie. In de opleiding gaat u aan de hand van een casus aan de slag met de kernvragen van gebiedsontwikkeling: hoe creëer je een goede omgeving en welke eisen stel je aan het ontwerp? We kijken naar de mogelijkheden die wet- en regelgeving biedt en naar de financierbaarheid van een gebiedsontwikkeling. De casus is hierbij leidend. De uitwerking van deze casus, die in kleine groepen wordt uitgewerkt, wordt op de laatste dag van de opleiding gepresenteerd en besproken met docenten en medestudenten .

"Veerkrachtig gebied ontwikkelen betekent over de traditionele schotten in de tijd en tussen disciplines heen organiseren. Deze opleiding biedt je hier concrete handvatten voor."

dr.ir. G.J. (Gert-Joost) Peek MRICS

 

 

Voor wie?

De opleiding is gericht op direct betrokkenen bij uitvoering en initiatie van stedelijke gebiedsontwikkeling en zij die hiervoor kaders creëren, zoals:

  • Gemeente ambtenaren van grondbedrijven, diensten stedelijke ontwikkeling en economie;
  • Vastgoedprofessionals in de projectontwikkeling, beleggingen, sociale woningbouw en advies;
  • Stadmakers die vanuit het gebruik gebieden ontwikkelen.

 

Aanmelden, toelating & kosten

De opleiding vindt plaats van 9 november t/m 14 december 2017. Wanneer u zich inschrijft voor de opleiding Locatieontwikkeling & grondexploitatie moet u in de collegeperiode rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 8 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit zes donderdagmiddagen van 14.00 – 18.00 uur. De kosten zijn € 1.975,- (studiejaar 2017-2018) en € 2.100,- (studiejaar 2018-2019) (inclusief studiemateriaal). De opleiding is vrijgesteld van btw. Kijk op de website van de belastingdienst om te bepalen of u in aanmerking komt voor teruggave.

 

De toelatingseisen zijn ten minste twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en wo/hbo werk- en denkniveau.

 

Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding. Indien u zich na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met Peter Tempelman, Programmamanager Executive Education, telefoon: 06 347 780 26.

 

Bouw je eigen vastgoedkennis
Deze opleiding kan onderdeel zijn van jouw persoonlijke studiepad bestaande uit meerdere korte opleidingen. Wil je met iemand van de ASRE van gedachten wisselen over welke opleidingen aansluiten bij jouw situatie, neem dan contact op met Nynke Wagenaar, studieadviseur. Een voorbeeld van een studiepad bestaande uit meerdere korte ASRE opleidingen is door de NVB overgenomen voor haar opleiding ‘Projectontwikkeling Nieuwe Stijl’.


Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.


Deze docenten tref je onder andere aan in de collegezaal als je Locatieontwikkeling & grondexploitatie gaat volgen: H. (Hans) Karssenberg, drs. S. (Sjoerd) Feenstra, drs. T. (Theo) Stauttener, J.A.M. (Joop) van den Brand en verder:

Gert-Joost Peek