Asset Management voor Woningcorporaties
35

Asset Management voor Woningcorporaties

Periode

14 september t/m 30 november 2022

Collegedag

Woensdagen van 10:00 - 13:45 uur

Verzakelijking van vastgoedbeslissingen
Het asset management van een woningcorporatie is onderdeel van het vastgoedsturingsproces. Hierbij bevindt het asset management zich tussen het strategische en het operationele management; het is het tactische niveau van de sturingspiramide.


De doelen, de kaders en kpi’s die voor het asset management gelden worden op strategisch niveau bepaald. Op basis hiervan ontwikkelt het asset management vervolgens het beleid voor de afzonderlijke complexen. Dit complexbeleid valt in verschillende componenten uiteen:

 • het huurbeleid (voorzover daartoe ruimte wordt gegeven vanuit het facetbeleid)
 • het onderhoudsbeleid
 • het beheerbeleid
 • het investeringsbeleid (bestaande complexen en nieuwbouw)
 • het desinvesteringsbeleid (verkoop, sloop)

Het asset management is (mede) verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van het goedgekeurde complexbeleid door het operationele management (property management) en door projectontwikkeling.

Bij de ontwikkeling van het complexbeleid maakt het asset management gebruik van analyses die inzicht bieden in de financiële en de maatschappelijke prestaties van de complexen. De indicatoren die daarbij worden gebruikt zijn (mede) gebaseerd op de doelen, kaders en kpi’s die voor het asset management van toepassing zijn.

Op basis van de aldus verkregen inzichten en binnen de gegeven kaders optimaliseert het asset management het complexbeleid.

“Verdiepend, inspirerend en tegelijkertijd ook met twee benen in de praktijk. Wat je leert is direct toepasbaar. Met deze opleiding heb ik de perfecte basis om asset management binnen de eigen corporatie concreet handen en voeten te geven!”

Jan-Willem Sijrier, Adviseur strategisch vastgoedbeleid Mooiland

 

Optimaal rendement
Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding opgebouwd uit interactieve colleges en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen zorgt ervoor dat je de leerdoelen begrijpt en kunt toepassen:

 • Context, organisatie en kaders
 • Waarderen, taxeren en rekenen
 • Exploitatie

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.

 

Voor wie?
(Aankomend) Asset managers bij woningcorporaties en hun leidinggevenden en/of medewerkers bij woningcorporaties die direct betrokken zijn bij asset management.

 

Aanmelden, toelating & kosten
Je kunt je inschrijven voor de opleiding Asset Management voor Woningcorporaties welke wordt aangeboden met startdatum 14 september 2022. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 8 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit 10 studiedagen van 10.00 – 13.45 uur, de eerste collegedag start om 09.00 uur. De kosten zijn € 3.700,- (inclusief studiemateriaal). De opleiding is vrijgesteld van btw. Kijk op de website van de belastingdienst om te bepalen of je in aanmerking komt voor teruggave.

Er is beperkt plaats voor studenten die niet werkzaam zijn bij een woningcorporatie. Plaatsing vindt na overleg plaats. Tevens verwachten wij ten minste twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en wo/hbo werk- en denkniveau. Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding.

Indien je je na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met John Verhoeven, programma manager Executive Education, telefoon: 06 2148 7393.

 

Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.


Deze docenten tref je onder andere aan in de collegezaal als je Asset Management voor Woningcorporaties gaat volgen: Jeroen den Hollander, ir. M.H. Middendorp en verder:

Jacqueline van Ham
Cloud website
Joosje Lugard
Cloud website
Hans Touw
Cloud website
Arjen Zandstra
Cloud website
Duco Bodewes
Cloud website
Hans van de Bos
Cloud website
Johan Conijn
Cloud website Cloud vastgoedkennis

Swipe om meer docenten te zien.

 • Rob Alkema MSc, Adviseur Vastgoed
  Ik kijk terug op een leerzame, inspirerende en bovenal plezierige periode binnen de ASRE. Graag kom ik hier een keer terug voor een vervolgopleiding, mogelijk de MSRE of een promotieonderzoek.
 • Mischa Coenen, Stafmedewerker/Sr.Medewerker MJOB Zowonen, alumnus 2014-I
  Door het integrale beeld dat ik heb gekregen na het volgen van de opleiding, kan ik een goede sparringpartner zijn voor onze asset managers. Ik weet waarop gestuurd wordt en welke belangrijke rol onderhoud hierin speelt.