Asset Management Gemeentelijk & Maatschappelijk Vastgoed
31

Asset Management Gemeentelijk & Maatschappelijk Vastgoed

Periode

18 jan t/m 29 maart 2023

Collegedag

Woensdag van 14.00 - 18.00 uur

Het optimaliseren van een gemeentelijke en maatschappelijke vastgoedportefeuille

Vastgoed speelt in gemeentelijke en maatschappelijke organisaties een belangrijke rol in de financiële huishouding. Voldoende reden om met een kritische blik naar vastgoed te kijken. Welk vastgoed is cruciaal voor het uitoefenen van de organisatiedoelstelling? Welk vastgoed moet in eigendom zijn of kan worden gehuurd en welk vastgoed kan worden afgestoten? Welke financiële, maar ook maatschappelijke gevolgen heeft dit? En hoe kunnen de kosten van het vastgoed dat in bezit blijft, beheerst worden? Het antwoord op deze vragen verschilt per organisatie en wordt vastgelegd in de portefeuillestrategie. De prestatie van deze portefeuille wordt vervolgens geoptimaliseerd.


In deze opleiding leer je binnen de kaders waarbinnen een gemeente of maatschappelijke organisatie opereert de vastgoedportefeuille te optimaliseren. Je geeft invulling aan de vastgoedstrategie, formuleert het vastgoedbeleid en kunt de financiële haalbaarheid hiervan onderbouwen. Er wordt ook aandacht besteed aan het inzichtelijk maken van het maatschappelijk rendement. Je maakt hierbij gebruik van gangbare principes uit de vastgoedkunde die in de opleiding worden vertaald naar jouw praktijk.


De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Afwegingskaders en vastgoedbeleid
 • Waardering van gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed
 • Vastgoedrekenen
 • Buy-hold-sell-analyse
 • Maatschappelijk rendement
 • Kostprijsdekkende huur
 • Juridische kaders: Wet Markt en Overheid, WPO, WVO, WMO
 •  


  Voor wie?

  De opleiding is bedoeld voor vastgoedmanagers, beleidsmedewerkers, adviseurs werkzaam bij not-for-profit-organisaties zoals gemeenten, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, provincies, waterschappen en aan de overheid gelieerde organisaties.


  Aanmelden, toelating & kosten

  Je kunt je inschrijven voor de opleiding Asset Management Gemeentelijk & Maatschappelijk Vastgoed welke wordt aangeboden in de periode van 18 jan t/m 29 maart 2023. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 8 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit 9 middagen van 14.00 – 18.00 uur. De kosten zijn onder voorbehoud €3.050,- (inclusief studiemateriaal). Meer informatie over het krijgen van een subsidie? Ga naar het STAP-budget.


  De toelatingseisen zijn minimaal twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en wo/hbo werk- en denkniveau. Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding.


  Indien je je na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met John Verhoeven, programmamanager Executive Education, telefoon: 06 21487393.

  Programma onder voorbehoud van wijzigingen. 


  Docenten

  De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten. Deze docenten tref je onder andere aan in de collegezaal als je Asset Management Gemeentelijk & Maatschappelijk Vastgoed gaat volgen:


   

  Rinald van der Wal
  Cloud website Cloud vastgoedkennis
  Jan Kappers
  Cloud website
  Ines Keetell
  Cloud website
  Herman van der Meulen
  Cloud website
  Maarten Pullen
  Cloud website

  Swipe om meer docenten te zien.