Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
28

Asset Management Gemeentelijk Vastgoed

Periode

najaar 2018

Collegedag

van 14.00 - 18.00 uur.

Het optimaliseren van de gemeentelijke vastgoedportefeuille

Voor gemeenten ligt er een grote opgave om steeds kritischer te kijken naar de gemeentelijke uitgaven. Deze kritische blik is van invloed op het gemeentelijk vastgoed. Welk vastgoed dient de gemeente in bezit te hebben en welk vastgoed kan worden afgestoten? Welke financiële, maar ook maatschappelijke gevolgen heeft dit? En hoe kunnen de kosten van het vastgoed dat in gemeentelijk bezit blijft beheerst worden? Het antwoord op deze vragen verschilt per gemeente en wordt vastgelegd in de portefeuille strategie. De prestatie van deze portefeuille wordt vervolgens geoptimaliseerd.


In deze opleiding leert u binnen de kaders waarbinnen een gemeente opereert de gemeentelijke vastgoedportefeuille te optimaliseren. Op basis van het gemeentelijk beleid formuleert u het vastgoedbeleid en kunt de financiële haalbaarheid hiervan onderbouwen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het inzichtelijk maken van het maatschappelijk rendement. U maakt hierbij gebruik van gangbare principes uit de vastgoedkunde die in de opleiding worden vertaald naar de gemeentelijke praktijk.


In de opleiding komen onder andere de volgende thema’s aan de orde:

  • Afwegingskaders en vastgoedbeleid
  • Waardering van gemeentelijk vastgoed
  • Vastgoedrekenen
  • Buy Hold Sell analyse
  • Maatschappelijk rendement
  • Kostprijsdekkende huur
  • Wet Markt en Overheid
  • Juridische kaders

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor vastgoedprofessionals die werkzaam zijn bij gemeenten of adviseren aan gemeenten.

 

Aanmelden, toelating & kosten

Wanneer u zich inschrijft voor de opleiding Asset Management Gemeentelijk Vastgoed moet u rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 8 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit negen middagen van 14.00 – 18.00 uur (Let op, de eerste collegedag begint om 13.00 uur). De kosten zijn € 2.650,- (inclusief studiemateriaal). De opleiding is vrijgesteld van btw. Kijk op de website van de belastingdienst om te bepalen of u in aanmerking komt voor teruggave.

 

De toelatingseisen zijn ten minste twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en wo/hbo werk- en denkniveau.

 

Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding. Indien je je na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met Nannette Vlek, Onderwijsmanager, telefoon: 020 668 11 29


Docenten

De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten.


Deze docenten tref je onder andere aan in de collegezaal als je Asset Management Gemeentelijk Vastgoed gaat volgen: ing. J.H. (Jan) Kappers MRE, ir. P.G.M. (Patrick) de Kort MRE, drs. W.P. (Walter) Rozendaal, drs. H.G. (Henk) Harms, ir. S. van den Berg RICS, E. van Proosdij MRE, J. (Jan) Veuger Bsc MRE Ph.D. FRICS, H. (Henk) Hoogland, drs. M. Pullen, mr. I. Keetell en verder:

Claudine van BenthumRinald van der Wal