Verkopen boven de vraagprijs

Gepubliceerd op:

Buitensporig of nieuwe werkelijkheid?

In 2016 werd in Amsterdam meer dan de helft van de aangeboden woningen verkocht boven de vraagprijs. Ook in andere Nederlandse steden lag dit percentage hoog. Waarom zou je meer betalen dan de vraagprijs? In dit rapport bekijken we eerst waarom men hoger zou kunnen bieden dan de vraagprijs. Vervolgens laten we zien dat bieden boven de vraagprijs vooral een ruimtelijk fenomeen is en niet specifiek is voor bepaalde woningtypes. Tenslotte laten we zien dat transacties die boven de vraagprijs zijn verkocht een lagere vraagprijs hebben, een kortere verkooptijd en een 3.5% hogere verkoopprijs vergeleken met vergelijkbare woningen. Dit betekent dat insteken op een lagere verkoopprijs lucratief is voor de verkoper, maar nadelig is voor de koper. Het feit dat bieden boven de vraagprijs slechts beperkt gecorreleerd is met andere marktindicatoren suggereert dat er sprake is van een nieuwe manier van een woning verkopen: er lijkt dus sprake van een ‘nieuwe werkelijkheid’.

Belangrijkste bevindingen

  • Verkopen boven de vraagprijs is geen fenomeen dat beperkt blijft tot Amsterdam. Ook in randgemeentes en andere steden zoals Utrecht, Groningen en Haarlem komt dit veelvuldig voor.
  • Het is veel meer een ruimtelijk fenomeen en is relevant voor elk woningtype. Verkopen boven de vraagprijs is dus niet alleen voorbehouden aan bijvoorbeeld grondgebonden jaren ’30 woningen.
  • Het aandeel verkopen boven de vraagprijs is gecorreleerd met een verhoogde zoekintensiteit (meer vraag) en een relatief lager huidig aanbod van woningen. Ook de historisch lage hypotheekrente speelt een belangrijke rol in het verklaren waarom er zo vaak boven de vraagprijs wordt verkocht.
  • Verkopen boven de vraagprijs is vooral lucratief voor de verkopende partij. Woningen die boven de vraagprijs worden verkocht hebben een relatief lage vraagprijs om zo meer potentiële kopers te trekken. Dit levert uiteindelijk een 3.5% verkoopprijs op, vergeleken met woningen die dus een hogere vraagprijs hanteren. Woningen die boven de vraagprijs worden verkocht worden ook veel sneller verkocht (gemiddeld anderhalve maand).
  • Deze laatste bevinding kan bewijs zijn voor een zogenoemde ‘vloek van het winnende bod’: het feit dat de winnaar een te hoge inschatting heeft gemaakt van de onderliggende waarde van een woning.
  • Aangezien de kans op overbieden door beperkte informatie en de spanning van het biedingsproces niet denkbeeldig is, is het belangrijk het hoofd koel te houden. De WOZ en, indien beschikbaar, de taxatiewaarde, kunnen waardevolle informatie geven over de gemiddelde waardering van een woning en het is verstandig om goed na te denken, alvorens veel meer dan deze richtwaarden te bieden.

Volledige paper

Dit bericht is een korte samenvatting van het ASRE researchpaper ‘Verkopen boven de vraagprijs. Buitensporig of nieuwe werkelijkheid?’

De volledige lijst van ASRE papers vindt u op www.vastgoedbibliotheek.nl

Meer weten over de woningmarkt?
– Op 14 november start de opleiding Actuele Woningmarkt. Deze opleiding maakt deel uit van de MSRE deelopleiding Marktanalyse
– Op 7 maart 2018 staat de opleiding Woningontwikkeling in stroomversnelling op het programma.

Deel deze post: