Actuele Woningmarkt
26

Actuele Woningmarkt

Periode

26 april t/m 24 mei 2017

Collegedag

5 woensdagen van 13.00 tot 19.00 uur

De analyse van marktwerking
De Nederlandse woningmarkt laat na een aantal magere jaren herstel zien. In een aantal regio’s dreigt de markt alweer oververhit te raken, maar een aantal andere regio’s laat slechts beperkt herstel zien. De vooruitzichten zijn echter positief: een toenemend consumentenvertrouwen, een historisch lage hypotheekrente en een toenemend aantal huishoudens dat op zoek is naar passende woonruimte. Dit stelt nieuwe eisen aan de woningvoorraad. Voor bijvoorbeeld corporaties, ontwikkelaars en beleggers is het daarom van belang om de krachten die inwerken op de veranderingen op de woningmarkt te kennen en te kunnen analyseren. In de opleiding Actuele Woningmarkt wordt u de kennis en tools geboden om uw eigen strategie optimaal aan te passen.

De opleiding behandeld de deelmarkten (sociale huursector, vrije huursector en koopsector) in samenhang met elkaar. Hoe beïnvloeden zij elkaar en op welke manier? Daarnaast wordt in de opleiding ruim aandacht besteed aan andere factoren die van zowel de deelmarkten als de woningmarkt als geheel beïnvloeden en daarmee van groot belang zijn de strategische overwegingen bij locatie- en woonprogrammakeuze, denk hierbij onder andere aan demografische ontwikkelingen, de financiering van het wonen en duurzaamheid.

In de opleiding wordt de Nederlandse woningmarkt ook in internationaal perspectief bekeken.

In de opleiding komen onder ander de volgende thema’s aan bod:
  • De werking van de Nederlands woningmarkt
  • De markt voor koopwoningen en de markt voor (sociale)huurwoningen
  • De middeldure huurmarkt vanuit het perspectief van beleggers
  • De koopwoningmarkt in regionaal perspectief
  • De invloed van demografische ontwikkelingen op de woningmarkt
  • De Nederlandse woningmarkt in internationaal perspectief
  • De transitie naar een duurzame woningmarkt
  • Financierbaarheid van hypotheken
  • De rol en invloed van woonvisies

 

Toetsvorm
De opleiding wordt getoetst door middel van een essayopdracht, waarin je leerstof die je hebt opgedaan in de colleges toepast op je eigen praktijksituatie. De opleiding begint met een bijeenkomst waarin wordt toegelicht welke eisen we aan het essay stellen.

 

Voor wie?
De opleiding is geschikt voor vastgoedprofessionals die zich bezighouden met de analyse en / of formulering van vastgoedstrategieën in de woningmarkt. Zij zijn werkzaam bij overheidsinstellingen, financiers, beleggers, ontwikkelaars en woningcorporaties.

 

Aanmelden, toelating & kosten
Wanneer je je inschrijft voor de opleiding Woningmarkt betekent dit dat je van 26 april tot en met 24 mei 2017 in onze collegebanken zit. In deze periode moet je rekening houden met een tijdbelasting van ongeveer 12 uur per week (inclusief colleges). De opleiding bestaat uit 5 middagen van 13.00 – 19.00 uur (Let op, de eerste collegedag begint om 12.15 uur). De kosten zijn € 2.495,- (inclusief studiemateriaal). De opleiding is vrijgesteld van btw. Kijk op de website van de belastingdienst om te bepalen of je in aanmerking komt voor teruggave.

De toelatingseisen zijn ten minste twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en wo/hbo werk- en denkniveau.

Inschrijven is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de opleiding. Indien je je na de gestelde uiterlijke inschrijfdatum nog wilt inschrijven, neem dan contact op met Peter Tempelman, Programmamanager Executive Education, telefoon: 06-3477 8026

 

Docenten
De ASRE zet alleen de beste docenten voor de klas. Dit zijn wetenschappers vanuit universiteiten en experts uit de praktijk. Het team aan docenten bestaat uit ongeveer 150 kern- en gastdocenten. Deze docenten tref je onder andere aan in de collegezaal als je Actuele Woningmarkt gaat volgen:

Johan ConijnPieter HooimeijerFrans SchilderPaul de VriesMarja ElsingaHans Touw